Barcelona

09.09.2012 15:15

Barcelona je s 1 615 448 obyvateli 2. největší město Španělska. Leží na severovýchodě Pyrenejského poloostrova a má přístup ke Středozemnímu moři. Je hlavní město Katalánska a turisticky velmi atraktivní. Jestli necestujete s cestovní kanceláří, můžete si zaplatit CitySightseeing Bus Tour, který Vás vezme k památkám. 

Mezi turisty je velice populární Plaça de Catalunya, nebo-li v přeložení, náměstí Catalunya. Může Vám připomínat naše Václavské náměstí, ale je o hodně delší. Je součástí dlouhé třídy La Rambla, která vede od pobřeží moře (tam se nachází majestátní Kolumbův sloup - Mirador de Colom) a končí právě Plaça de Catalunya. Ulice má fantastickou atmosféru a téměř na každém kroku potkáte pouličního umělce, který má kolem sebe davy "diváků" - živé sochy v těch nejoriginálnějších kostýmech a pózách, pouliční hudebníci, malíři, sprejeři apod. Mě tam docela překvapil takový malý zverimex, kde prodávali králičata, želvy a veverky.

Dále, kam se hrnou turisté jsou architektonické stavby slavného architekta Antonia Gaudího. Mezi nejznámější patří mistrovské dílo Sagrada Familia, Casa Milà, casa Batlló a Palau Guell.

Barcelona je město, kam bych se určitě ještě vrátila, jelikož to bylo jedno z nejkrásnějších měst, která jsem kdy navštívila.